Historien om de norske cowboyene
"Goffa'n min va handelskar han handla hest og kjy.
Fedrifter fra vestland til østland over Norefjell
Jeg er vokst opp med cowboyer og Western som del av populærkulturen importert fra Amerika: Vi lekte cowboy og indianer som barn, TV-serien Kruttrøyk var Western-basert TV-underholdning i statskanalen hver uke, og Morgan Kane-pocketbøkene om "ville vesten" var populær lesning. Men jeg visste ikke om de de norske "cowboy"ene og deres kultur før jeg fikk hytte på Tollefsrudsetra og prøvde å finne ut litt om historien i området. De vil kan kalle norske cowboyene, var karene som drev driftetrafikken - driftekarene. De drev bølinger med kveg over fjellet fra vestlandet til østlandet - en omfattende trafikk som foregikk fra mange hundre år tilbake i historien helt til et stykke inn på 1900-tallet
En av ledene for driftetrafikken gikk ikke langt unna Tollefrudsetra. Det som idag er turiststien fra Haglebu via Småtjern til Toveseter og videre over Norefjell var nemlig del av en eldgammel drifteled eller driftevei mellom Vestlandet og Østlandet. Ved Småtjerna var det en hvilevoll hvor sikkert mange av kvegdriftene tok en pause i drivingen av dyra. Flere av drifte-ledene møttes ved Flenten, bl.a. en drifteslepe fra Geilo og Nordre Normannsslepa fra vestlandet over Hardangervidda som kom hit via Tunhovd. Fra Flenten gikk en hovedled til det sentrale østlandet nettopp over det som nå er turiststien over Småtjern, forbi Toveseter, over Norefjellryggen på sørsida av Gråfjell og nord for Ranten og videre via Høgevarde og Augunshaug ned til Krøderen mot Krødsherad. Hvem var driftekarene og hva slags virksomhet var det de drev med?Grunnlaget for driftetrafikken mellom bygdene på Vestlandet og byer og flatbygder på Østlandet kan vi forstå ut fra at vintrene er en god del kortere og mildere på vestkysten, slik at hver bonde der kunne fôre på flere dyr over vinteren enn det man kunne østpå. På Østlandet var det samtidig stor etterspørsel etter dyr og kjøtt i byene, og underveis imellom vest og øst på fjellet var det tilgang til store arealer ledige fjellbeiter som ga godt gras utpå sommeren.
Da fjellbeitetiden var over, ble kvegdriftene drevet ned mot byene på Østlandet. Driftene som passerte oppe ved Småtjern kunne være på vei til Drammen, Kongsberg eller Oslo. De dro videre "åsleis", dvs fulgte ruter over fjell og åser for å slippe å betale for beite-leie og unngå at dyrene gikk inn på åker og eng i bygdene. Underveis kunne de også selge noen av dyrene til bønder eller bygdefolk. Dyreflokkene ble mindre og pengebøkene ble større når de nærmet seg byen. Da hadde både dyr og folk forflyttet seg flere hundre km på egne bein. Vi må huske på at de gamle husdyrrasene var lettere og sprekere og bedre til å ta seg fram i terreng - dette hadde neppe gått med dagens tunge NRF-fe. I byen ble resten av dyrene slaktet og solgt til oppkjøpere, noen driftekarer solgte dessuten selv kjøttet direkte til forbrukerne. Det sies at på Youngstorget og Ankertorget i Kristiania i gammel tid var det tjukt av driftekarer fra Vestlandet og Hallingdal som solgte kjøtt. Handelen kunne gjerne foregå fram til oktober-november før alt var solgt, og da var pengeboka forhåpentligvis godt fylt etter innpå et halvt år sammen med krøtterflokken. Et sjansespillMen driftevirksomheten var et sjansespill, og virkshomheten var for de barske karene. Det var folk som ble drevne på handel og dessuten måtte de ha et godt lag med dyr. Men det var mye de ikke hadde kontroll over: Om dyra de kjøpte var gode, om de betalte riktige innkjøpspriser, om det var uregjerlige okser eller halvville unghester. Så hvordan drivingen over elver og snøfonner gikk, om de møtte uvær, om været ga gode sommerbeiter eller ikke og om dyr ble syke. Og til slutt hva slags marked og priser de fikk solgt dyr eller slakt for, og om folk som kjøpte på kreditt betalte etter avtalen.En av driftekarene fra Vats i Hallingdal fortalte (i boka til Olav Randen), om en høst hvor det gikk virkelig galt: Han drev en oksebøling gjennom bygatene i Drammen. Men oksene fikk øye på sine egne speilbilder i butikkvinduene og gikk løs på disse, så glasspruten sto og folk sprang livredde unna. Erstatningskostnaden ble stor.
Men det er to spørsmålstegn ved den historien: Den ene er at Tjuvkjelleren på Tollefsrudfjell ligger vel langt unna drifteveien til at angrep derfra vil være effektivt. Den andre haken er at gamle dokumenter om grenseoppganger i området vårt (referert i bygdeboka) forteller om en annen "Tjuvkjeller" som ligger ved drifteveien rett sørøst for Toveseter. Kanskje er det det egentlige stedet hvor dette skjedde, og så har historien blitt tilegnet "hula" på Tollefsrudfjell i ettertid? Driftekarene var folk som opplevde mye og var ettertraktede der de kom, som fortellere og formidlere av nyheter fra andre steder. Men de var ikke alltid vel ansett hos embetsfolk, som kunne klage over deres umoral og at de flakket om, så helt "stuerent" ble ikke all virksomheten sett på som. Men mange som begynte med tomme hender, kunne slå seg opp til å bli svært rike som driftekarer. Hadde mer blitt skrevet ned av fortellinger fra virksomheten til driftekarene, kunne det helt sikkert vært grunnlag for mange like gode cowboy-filmer og bøker som det vi har fra "ville vesten" i USA. Men kanskje med litt mindre revolverskyting. Omfanget av driftetrafikken tidlig på 1900-tallet og slutten på denLars Reinton, som skrev flere bind om seterbruket i Norge og holdt til på en seter nord i Hallingdal (Rødungen, sør for dalen i Ål) i ungdomsårene rundt 1905, skrev at på den tida kom det hvert år i august-september fra to til fem drifter forbi setra hver eneste dag. Han fortalte om driftekarene: "Jagarane, 4-5 mann for kvar drift, låg på setra: i "taket", på golvet eller i løa. Dei fleste var frå Aurland eller Lærdal, men sume var Holingar, Kring oss song klingande sogna-"maulet". Det var eit eventyr for oss born. Vi hørte ómen (låten) av driftene langt nord i skogen lenge før vi såg dei, raut av krøter, rop av jagarane; og når dei fór, døydde ómen bort i skogen på andre sida, - ei oskorsrei som fór forbi". Det var altså rundt 1905, men i årene etterpå gikk det nedover med driftetrafikken. Jernbane og bil overtok transporten av dyr, og driftetrafikken til fots ble mindre attraktiv. Den tok helt slutt da 2. verdenskrig kom med leveringsplikt til tyskerne. Samtidig kom kunstgjødsel og plantekultivering som gjorde både fjellbeiter for å skaffe fôr og driftehandel for å skaffe Østlandet kjøtt utenfra mindre viktig.
Denne rødmerkede ruta som en gang var driftevei har vi altså stadig like her oppe. Når du går der, kan du tenke på "cowboyene" som drev store krøtterflokker der hver sommer gjennom mange hundre år.
Kilder og litteraturDrammen og Opland Turistforenings årbok, 1995. Hovedemne: DOTs hytter.Fønnebø, Reidar: Langs Nordmannsslepene over Hardangervidda. Universitetsforl. Oslo. 1988. Tilgjengelig på nb.no. Opsata, Lars: Den gamle garden: Skildringar frå Hallingdal. Samlaget, 1972. Tilgjengelig på nb.no. Randen, Olav: I steinbu og snaufjell i øvre Hallingdal. Boksmia forlag, 2006. Reinton, Lars: Sæterbruket i Noreg, bd 3. Universitetsforl. Oslo. 1961. Tilgjengelig på nb.no. Tobiassen, Anne Helene: Driftehandel - Rapport fra en pågående undersøkelse omkring fehandelen mellom Vestlandet og Østlandet. I "Artikler i etnologi''. Oslo. 1983. Tilgjengelig på nb.no. Østro, Terje: Gards- og slektshistorie for Flå i Hallingdal. IV : Tollefsrud- og Stavnsfjerdingen : (ført fram til 1970). Flå kommune, 2015.
|