Instrumentsalg og pianostemming (avisklipp gjengitt nederst på siden)

To interessante bigeskjefter som var en del av Peders virke dukket opp da jeg søkte på "Schyberg" på Nasjonalbibliotekets nettside (nb.no). Der ligger en rekke avisårganger fra 1800-tallet inne. Der kom det for det første fram jevnlige annonser som viste at Peder også drev som pianostemmer.

Den første annonsen jeg fant fra ham for pianostemming sto i Christiania Intelligentssedler 3. juni 1822, og slike annonser dukket opp jevnlig framover ihvertfall til 1847. F.eks. sto det i Morgenbladet 19. mai 1832:

"Pianoforte-Stemming
Undertegnede modtager herefter, som forhen, Claveerstemming for billig Betaling, enten for Aaret eller for en enkelt Gang, alt efter Vedkommendes Ønske; tillige bemærkes, at jeg er forsynet med gode Berlinske Strenge.
P. Schyberg, boende i Weas forrige Gaard paa Grønland."

Det dukket også opp en mengde annonser der Peder selger klaver-instrumenter ("huusorgel", "claver", "pianoforte", "piano"). Det var altfor mange til at det kunne være snakk om at han byttet ut instrumenter han hadde hatt til eget bruk og videresolgte dem.

Totalt fant jeg innpå 100 instrumenter til salgs eller leie ved gjennomgang av annonsene fra 1822 fram til han dør i 1856. (De fleste annonsene er skrevet av nedenfor. Har talt tre når det er annonsert med uspesifisert antall, kommet til 88.) Annonsene sto i datidens viktige hovedstadsaviser: Christiania Intelligentssedler, Den Constitusjonelle eller Morgenbladet. Antakelig var det i virkeligheten enda en del flere instrumenter som ble omsatt, siden jeg ikke har hatt tilgang til alle avisårgangene.

Dette viser at Peder må ha drevet en virksomhet med å videreselge brukte instrumenter, sikkert mot betaling eller provisjon. Ofte brukes uttrykket at instrumenter er "indsat hos" ham.

Den første annonsen er fra 1822, og det er annonser helt fram mot 1856 da han dør. Det er også en annonse to måneder etter at han er død - "Et smukt og godt Pianoforte sælges for 75 Spd. hos Schyberg, paa Grønland." Kanskje er dette et av instrumentene som Peder selv brukte og som familien ikke lengre trengte etter at han var død.

I annonsene skilles det mellom "Claveer" og "Pianoforte". Basert på P. A. Kjedsbergs historiebok om "Piano i Norge", antar jeg at "Claveer" var det vi idag kaller klavikord og "Pianoforte" var det vi nå kaller taffelpiano (eng. "square piano"). Klavikord er et enklere instrument med mindre volum, både klangmessig og i størrelse, enn instrumentene av piano-type. Av de siste var det taffelpianoet med strengene "på tvers" parallellt med klaviaturet som var mest populært til hjemme-bruk. Instrumenter med strengene vinkelrett på klaviaturet (lignende et flygel) var mindre brukt, og mer til større lokaler og konserter, som flygler idag.

Det nevnes et "Claver" fra O. J. Tiefenbrunn i en av annonsene. Han er kjent for å ha bygd klavikorder. Beethoven skal ha hatt et klavikord fra ham, og likedan O.A. Lindeman, se her (det siste nå på Ringve musikkhistorisk museum).

Setter vi opp annonsene i kronologisk rekkefølge, får vi et bilde av hvordan Peders instrumenthandel endret seg i tid med utviklingen av instrumenter. I begynnelsen omsettes både klavikorder ("claverer") og taffelpianoer ("pianoforter"), men etterhvert blir det lengre mellom klavikordene som omsettes, og den siste annonsen for et klavikord er fra 1842. Deretter omsettes bare taffelpianoer ("pianoforter") en periode.

Fra 1854 begynner ordet "piano" å bli tatt i bruk i annonsene, og i starten av samme år er nevnt et "opretstaaende pianoforte". Det er sannsynlig at det er da de opprettstående instrumentene kommer inn, altså det vi kaller piano idag (eng. "upright piano" eller "cabinet piano"), og de overtar etterhvert for taffelpianoene.

Peders virksomhet må altså ha vært mer mangfoldig enn "bare" organist, dette må ha hjulpet ham økonomisk, og han må ha fått et stort kontaktnett gjennom denne virksomheten. Han må også ha fått god kjennskap til ulike instrumenttyper og deres kvaliteter. I Morgenbladet 17. april 1851 nevnes det at han har gitt ekspert-uttalelse i en tvist om kvaliteten på et arbeid utført av en orgelbygger Brantseg på et orgel på Kongsberg.

Jeg har lurt på hvorfor flere av Peders sønner hadde interesser i retning av handel og økonomi og ingen av dem ble musikere. Kanskje en del av svaret ligger i at de så og lærte av denne handelsdelen av Peders virksomhet. Handel ga nok også atskillig større sikkerhet for arbeid for dem i Christiania enn det musikeryrket ville gitt.


 Familiens bosteder

Går vi gjennom avisannonser kronologisk, hjelper det til å fylle inn vårt bilde av hvor Peder og familien bodde opp gjennom årene.

I kirkebøkene er Peder oppgitt til å bo hos Gunder Krabel i Christiania ved sønnen Antons dåp i 1822 (kirkebok Domkrk) og i avisannonser. Høker Gunder Krabel bodde ved folketellingen i 1801 i Saugbank gaden no 179, som ligger i det som ble kalt Vaterland. Saugbank gaden skiftet seinere navn til Tomtegata, og Tomtegata 179 er inntegnet på dette kartet fra 1830-tallet. Peder må ha flyttet fra Christiania til Grønland en gang mellom 1822 og 1824.

Deretter kan vi notere følgende bosteder på Grønland ut fra annonsene:

  • Jan 1824 - Mar 1828: Kobbersmed Weas gård på Grønland
  • Des 1828 - Jan 1829: Gården "No. 23 Litr. B" på Grønland
  • Nov 1829 - Jan 1830: Controlleur Møglestues gård på Grønland
  • Jun 1831 - Mai 1832: Kobbersmed Weas forrige gård på Grønland
  • Des 1833 og utover: Grønland nr 7
Siden han oppgir å bo i kobbersmed Weas gård både før og etter de korte tidsperiodene da adressene "Gården No 23" og "Controlleur Møglestues gård" er oppgitt, er nok alle disse adressene benevnelse på samme sted. Vi ser videre at familien deretter må ha flyttet til Grønland nr 7 en gang mellom mai 1832 og desember 1833.

Avisannonser fra 1828 gir informasjon om kobbersmed Weas hus som de bodde i. Wea var tydeligvis død da, og boet etter ham ble utlyst til salg på auksjon flere ganger, sist gang i november 1828. I Christianias Intelligentssedler sto dette på s. 2 den 25/11-1828:

"Ifølge overenskomst imellem pantecreditorene i Rønnou Knudsdatter Weas boe og enkemanden Simon Weas og hans boes øvrige vedkommende, bliver fredagen den 28de november førstkommende, eftermiddagen kl 3, auction afholdt udi og over boets gaard no 23 litr. B paa Grønlands storgade. Gaarden er beliggende på eiendoms-grund, indeholder en mængde huusbekvemmeligheder for flere familier, samt et rummeligt værksted i baggaarden, foruden flere udhuse. Gaarden sælges ved denne 6te auction og budet bliver paa auctionsstedet antaget eller forkastet."

Dette viser jo bakgrunnen for at det sto Weas forrige gård etter dette, og forteller at dette nok var en gård med utleie til flere familier, inkludert vår. Fra informasjon i matriklene, ser vi at denne gården lå på sørsiden av hovedgata på Grønland.

Avis-kildene gir også informasjon om Grønland no 7 som de så flyttet til. Denne gården ble nemlig også lagt ut på auksjon. Det skjedde i 1832, og det er sannsynlig at det var der Peder kjøpte gården, siden avisannonsene viser at de må ha flyttet dit en gang i 1832-33, og matrikkelen fra 1838 dokumenterer at Peder var eier av gården. Auksjons-annonsen gir også god informasjon om boforholdene deres (Christiania Intelligentssedler, lørdag 9. juni 1832):

"Ifølge tagen beslutning i boet efter afdøde Sigrid Andersen, afdøde marketenter Arne Andersens enke, afholdes paa Aggers thingsted i Opsloe auction over bemeldte boes gaard no 7 paa Grønland, nemlig: 1ste auction 20de juni ... 2den auction ... 27de juni ... 3die auction 30te juni ... Gaarden, der ligger særdeles beqvemt for marketenterhandel, er opført af tømmer, indeholdende 3 værelser med kiøkken nedenunder og en sal med pulterkammer ovenpaa; i gaarden er de fornødne udhuse, bestaaende af stald, fæhuus, 2de boder og veedskuur, samt rummeligt gaardsrum. Gaarden er eiendom. Conditionerne erfares paa auctionsstedet."

Tidligere eier Arne Andersen var altså "marketenter", som betyr vertshus-holder, så huset kan ha vært romslig nok til plass for et slags vertshus, og det hørte tydeligvis med eiendomsareal og mulighet for husdyrhold. På Grønland, som idag er midt i tetteste byen, var det løkker med dyr på beite, og bygårdene kunne altså ha fjøs ("fehus") og stall i bakgården som her. Men i årene som fulgte ble det nok mer og mer bebyggelse i området. Familien Schyberg hadde den gården i ca 25 år.

Peders enke Mari beholdt gården en stund etter at Peder døde den 21. September 1856. Men en notis forteller at sommeren etter hadde Mari kjøpt et hus på Christiania-siden av elva, så hun flyttet nok dit (Christiania-Posten, mandag 24. august 1857): "Matr.-No.21 i store Vognmandsgaden, kjøbt af enkemadame Mari sal. Schyberg for 3800 Spd. Tomten er 500 kvadrat Alen."

Den sommeren sto følgende annonse i Christiania Intelligentssedler, tirsdag 30. juni 1857:
"En malet durabel Vævstol med fuldt Tilbehør, saasom Rennebom, Bomstol med Bommer, en Mængde Skeer, Skytler, en Rok og et Jernsprit, er tilligemed et vakkert Dukkehus af Træ paa Stativ samt et Par solide Udhusdøre tilsalgs paa Grønland No.7"
Kanskje er dette ting Mari ikke trengte lengre og ville selge før flyttingen.

Litt seinere den sommeren sto denne annonsen i Christiania Intelligentssedler, mandag 20. juli 1857, som sikkert var rykket inn av Mari som hadde mistet ulltørklet sitt:
"Et stort uldtørklæde med damaskes mønster og fryndser er tabt paa Pebervigsbryggen søndagen den 12te d. m. Den redelige finder bedes at aflevere samme endten paa politikammeret eller til eierinden, no. 7 paa Grønland, strax ved Vaterlandsbro."

I Christiania Intelligentssedler, torsdag 6. mai 1858 kan vi lese at da har en ny beboer kommet inn i Grønland nr 7:
"Monsens Leiebibliothek er fra idag den 6te Mai aabnet i Gaarden No. 7 paa Grønland ved siden af apotheket og anbefales paa det bedste med ældre og nyere literatur."

Huset i Store Vognmandsgaden beholdt Mari bare i tre år, for onsdag 12. september 1860 står det i Aftenposten: "Enkemadame Mari sal. Schyberg solgt Gaarden no 21 i Store Vognmandsgaden til skipper T. G. Hansen for 3800 Spd." Vi vet at Mari flyttet til sønnene sine i Saksegården, og en notis i Aftenbladet omtrent samtidig med at Mari solgte i Store Vognmandsgaden, fortalte lørdag 8. september 1860 at da hadde sønnene hennes kjøpt Saksegården: "Nyt. Matr.-No. 7 i Saxegaardsgaden - Saxegaard - kjøbt af kongelig fuldmægtig Schyberg, handelsborger Schyberg og kontorist Schyberg for 4500 Spd. Eiendommens størrelse er 18 430 kvadrat alen."

Jeg har prøvd å lokalisere hvor Grønland no 7 lå, og det var naturlig å se på det som er Grønland 7 på Næsers kart (utgitt 1860, oppmålt litt tidligere). Men det er indikasjoner på at Grønland 7 på Næsers kart, på sørsiden av gata (identisk med dagens Grønland 7), ikke er riktig sted: I matriklene fra 1820-tallet og fra 1838 er Grønland no 7 angitt under "nordre side" av gata, og annonsen for Monsens Leiebibliothek referert over sier at Grønland no 7 er "ved siden af apotheket", og et annet kart viser at Hjorteapoteket ligger på nordsiden, i dagens (og Næsers karts) Grønland 10. Det tidligere Grønland no 7 må være det som idag er Grønland 12. Det viser seg at det var en byutvidelse i 1859 der Grønland ble overført fra Aker sogn til Christiania, og antakelig ble gatenummereringen endret da.

Vi får en bekreftelse med dette kartet fra 1813 der "Arne Arnesens gård" er avmerket på dagens Grønland 12. Det stemmer - med en liten trykkfeil - med at vi vet at Arne Andersen eide Grønland no 7 rundt denne tiden.

Vår families hus i Grønland no 7 ble kjøpt og overtatt av Jarmann og Nørbech en gang før 1859, antakelig da Mari flyttet til Store Vognmannsgade i 1857. De hadde også kjøpt nabogården Grønland no 8, der de startet med verkstedvirksomhet i 1856 eller litt før, mens Mari ennå bodde der. Det var starten på Nylands Verksted, som seinere flyttet til Bjørvika og ble en av Oslos største arbeidsplasser. Tidlig på morgenen 4. august 1859 oppsto det en brann i verkstedet deres som spredte seg raskt til trehusbebyggelsen rundt. Mange døde i flammene, og både Grønland no 8, "vårt" hus i no 7, apoteket i no 6 (gammel nummerering) og flere gårder rundt brant ned. (Se artikkel om brannen i Aftenbladet, torsdag 4. august 1859, s. 3.)

Der vår families hus hadde stått på Grønland 12 (med ny nummerering) ble det etter brannen satt opp en murgård med arbeiderboliger som var ferdig i 1861, og den står fortsatt der.

 Inndriving av "organistpenge"

På 1830-tallet forteller et par avisannonser om et spesielt aspekt av organiststillingen Peder hadde i Oslo kirke (Gamlebyen kirke). Han måtte drive inn "organistpenge". Det er kjent at noen steder i landet lønnet menigheten organisten gjennom en egen skatt. Dette ser også ut til å ha vært ordningen i Aker, der Peder selv måtte kreve inn en årlig avgift fra befolkningen til sin egen lønn som organist. Vi kan anta at dette krevde han inn fra den delen av Aker sogn som sognet til Oslo kirke, noe som kan stemme med områdene som nevnes i annonsene nedenfor.

Christiania Intelligentssedler, mandag 14. april 1834, s.1:
"De af beboerne i Egeberg og Mangleruds-fjerdinger samt Grønland, Tøiengaden, en deel af Nordbyegaden, Leret og Galgebjerget, der skylde organistpenge for aaret 1833, anmodes om til undertegnede at indbetale samme inden denne maaneds udgang; thi i mangel deraf bliver restancelisten, der er forsynet med det høie Agershuus Amts authorisation, overleveret lendsmanden til inddrivelse ved udpantning.
Grønland den 14 de April 1834.
P. Schyberg, boende i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler, mandag 31. august 1835, s.1:
"De ærede indvaanere i Egebergs og Mangleruds Skole-district kundgjøres herved, at hr Chr. Andersen paa Søndre-Lie, har paataget sig, og erholdt min fuldmagt, til at indfordre mine Organistpenge for d. å. i bemeldte district.
Grønland pr. Christiania den 20de august 1835.
Schyberg."

Christiania Intelligentssedler, onsdag 3. april 1839:
"De paa Grønland, Leret, Nordby- og Tøiengaden, Nyleret, Galgebjerget og Gjelderåsfjerdingen, som staae til rest med organistpenge for 1838, anmodes om at betale samme inden 15de April d.å., da i mangel deraf restancelisten, der er forsynet med amtets authorisation, vil blive leveret lensmanden til udpantning.
Grønland den 2den april 1839.
Schyberg."

I boka "Meddelelser om Akers Herred og dets kommunale Forhold 1837-1887" er det informasjon som bekrefter bakgrunnen for disse annonsene og størrelsen på Peders organistlønn i Oslo kirke fra 1823 (s.118-119):

"Da gamle Akers Kirke 1777 fik sit Orgel, ansattes ogsaa en Organist, der lønnedes med 1 Ski. af hver Kommunikant. Af denne Indtægt skulde dog ogsaa Orgelets Vedligeholdelse bestrides. Denne Aflønning forandredes i Tidens Løb til 4 Ski. af hver konfirmeret Person med Udtagelse af dem, der nød Fattigunderstøttelse. Da den østre Del af Aker ved Resol. 6/5 1823 henlagdes til Oslo Kirke, opkrævede dennes Organist de 4 Ski. af de konfirmerede i denne Del af Menigheden. Forøvrigt var der ogsaa tillagt Organisterne nogle andre Indtægter. Organisten ved Akers Kirke sees af Regnskaberne i 1827-29 at have havt en gjennemsnitlig Indtægt af 140 Spd. aarlig, Organisten i Oslo lønnedes med 48 Spd. af Menigheden, om heri indgik de 4 Ski. Bidrag vides ikke, og 24 Spd. af Hospitalet.

1840 ophørte, dog ikke for Bymarkens Vedkommende, Opkrævningen af disse 4 Ski., der foraarsagede Organisterne et overmaade stort Besvær og desuden for en stor Del ikke var at erholde. Kommunestyrelsen tillagde istedet Organisten ved Akers Kirke 50 Spd. og den ved Oslo daværende Organist 30 Spd.; denne sidste Lønning af Kommunen skulde bortfalde, naar en ny Organist ansattes."

  Avisannonser om instrumenter og stemming gjengitt i kronologisk rekkefølge:

Christiania Intelligentssedler 1822.06.03:
"Et godt contra F claveer er tilkjøbs hos organist Schyberg i Gunder Krabels leiegård i Vaterland"

Nedenfor er Peder flyttet fra Krabels gård i Vaterland til Weas gård på Grønland.

Christiania Intelligentssedler 1824.01.01:
"Et godt pianoforte, i mahogni-kasse, er for moderat priis, tilkjøbs hos organist Schyberg, logerer hos kobberslager Wea paa Grønland"

Christiania Intelligentssedler 1825.02.21:
"Et Claveer paa 5 1/2 Octav er tilkjøbs hos Organist Schyberg, logerende hos Kobberslagermester Vea paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1826.01.14:
"Et godt pianoforte paa 6 Octav i simpel Kasse med Elfenbeens Claviatur, er tilkjøbs for 65 Spd. Det anmærkes: at der, om forlanges, kan gives nogen Henstand, efter Overeenskomst, hos Organist Schyberg, logerer hos Kobberslagermester Wea paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1826.06.17:
"Et godt Pianoforte i Mahogni- kasse paa 5 1/2 Octav er tilkjøbs for 70 Spd hos Organist Schyberg, i kobbersmed Weas Gaard paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1828.01.03 under overskrift "Claveer- Stemming":
"Da Adskillige have yttret det Ønske, at erholde Aarsstemming, saa kan samme nu erholdes, naar Vedkommende ville behage i denne Maaned at melde sig i mit Logie hos Kobbersmed Wea paa Grønland. P. Schyberg."

Christiania Intelligentssedler 1828.02.07:
"Et nyt og godt Pianoforte med Elfenbeens Claviatur, 6 Octavers, i Birketræes Kasse, er tilkjøbs for 55 Spd. hos Organist Schyberg, boende hos kobbersmed Wea paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1828.03.20:
"Et godt Claveer paa 5 1/2 Octav er tilkjøbs, eller i Mangel af Salg, tilleie, hos Organist Schyberg, boende hos Kobbsersmed Wea paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1828.12.18:
"Et Pianoforte paa 5 1/2 Octav er tilkjøbs for billig Priis hos Organist Schyberg i Gaarden No. 23 Litr. B paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1829.01.17:
"Et godt Pianoforte paa 5 1/2 Octav med Elfenbeens Claviatur er tilkjøbs for meget billig Priis hos Organist Schyberg i Gaarden No. 23 Litr. B paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1829.11.10:
"Et Pianoforte i Mahogni-Kasse er indsat til Salg for billig Priis hos Organist Schyberg boende i Controlleur Møglestues Gaard paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1830.01.18:
"Et lille Huusorgel og et Contra F Claveer, begge Dele i brugbar Stand, er i Mangel af Plads tilkjøbs of yderst billig Priis hos Organist Schyberg, boende i Controlleur Møglestues Gaard paa Grønland".

Christiania Intelligentssedler 1831.06.14.
"Et nyt og godt 6 Octavers Pianoforte. samt et godt Claveer paa 5 1/2 Octav, er tilkiøbs for billige Priser hos Organist Schyberg. boende i forrige Kobbersmed Weas Gaard paa Grønland".

Christiania Intelligentssedler 1831.08.24:
"Et Udmærket godt Klaveer paa 5 1/2 Octav, af den berømte Otto Joachim Tiefenbrunns Arbeide, er indsat til Salg for billig Priis hos Organist Schyberg, boende i Kobbersmed Weas forrige Gaard paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1831.09.10:
"Et godt Contra F Claveer er indsat til Salg for 11 Spd. hos Organist Schyberg paa Grønland. Sammesteds anvises et godt Claveer tilleie".

Christiania Intelligentssedler 1831.11.18:
"Undertegnede er tilkjøbs et godt Kontra F. Claveer; tillige Information paa samme erholdes for moderat betaling. P. Schyberg." (Her må "Information" tolkes som undervisning.)

Christiania Intelligentssedler 1831.11.25:
"Hos Undertegnede ere tvende gode Claverer paa 5 og 5 1/2 Octaver tilkjøbs for meget billige Priser, samt et 5 Octavers Fortepiano tilleie for 4 Mk. maanedlig. P. Schyberg, boende i Kobbersmed Weas forrige Gaard paa Grønland."

Morgenbladet 1832.05.19:
"Pianoforte-Stemning. Undertegnede modtager herefter, som forhen, Claveerstemming for billig Betaling, enten for Aaret eller for en enkelt Gang, alt efter Vedkommendes Ønske; tillige bemærkes, at jeg er forsynet med gode Berlinske Strenge. P. Schyberg, boende i Weas forrige Gaard paa Grønland."

I de videre annonsene er Peder flyttet fra Weas forrige gård til Grønland nr 7.

Christiania Intelligentssedler 1833.12.17:
"Et godt 6 Octavers Pianoforte er tilkjøbs for 45 Spd. hos Organist Schyberg i huset No. 7 paa Grønland. Til Lettelse for Kjøberen kan og efter Overenskomst byttes imod et godt Klaveer, eller i Mangel deraf, gives Henstand med ende 1 af Betalingen."

Christiania Intelligentssedler, torsdag 20. mars 1834, s.4:
"Hos Organist Schyberg, boende i Gaarden No. 7 paa Grønland, er et godt Claveer tilkjøbs for 6 Spd. Sammesteds er en Kramboddisk med 12 Skuffer tilkjøbs for billig Priis."

Morgenbladet 1835.01.09:
"Et nyt 6 Octavers Pianoforte i malet Kasse med Elfenbeens Claviatur, for hvis varige Godhed indestaaes, er tilkjøbs for 55 Spd. hos Schyberg, boende i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Morgenbladet 1836.07.16:
"Organist Schyberg, boende i Gaarden No. 7 paa Grønland, har gode Claverer tilsalgs til forskjellige Priser."

Morgenbladet 1836.08.19:
"Et godt Claveer i Mahogni-Kasse er tilkjøbs for yderst billig Pris hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Morgenbladet 1837.11.16:
"Et nyt og godt 6 Octavers Pianoforte er tilkjøbs for 60 Spd. hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Morgenbladet 1838.01.24:
"Pianofortostemming tilbyes, saavel for enkelt Gang, som for hele Aaret; man behager at melde sig d. M. i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1839.01.19 med overskrift "Pianofortestemming":
"Aarsstemming, saavelsom for en enkelt Gang, kan erholdes af Undertegnede. De, som ønsker det første, vilbehage i denne Maaned at Melde sig i min Bolig No. 7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1839.07.02:
"Claverer ere tilsalgs og tilleie hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1839.09.19:
"Et gammelt, men brugbart, 6 Octavers Pianoforte er indsat til Salg for yderst billig Priis hos Organist Schyberg, boende i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1839.09.28:
"Et pianoforte er tilleie hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1839.11.05:
"Et brugbart 6 Octavers Pianoforte er tilkjøbs for 15 Spd., samt et 5 1/2 Octaverd Do. tilleie hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Den Constitusjonelle 1840.06.13:
"Et godt 6 Octavers Claveer er tilkjøbs for 16 Spd. hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1840.06.18:
"Et udmærket godt Claveer, henved 5 1/2 Octav, men en sjelden stærk og fyldig Tone, er tilkjøbs hos Organist Schyberg i Goorden No. 7 paa Grønland."

Morgenbladet 1840.07.01:
"Et pianoforte er tilleie hos Organist Schyberg, boende i Gaarden No.7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1840.08.28:
"Et godt Pianoforte i Mahogny Kasse er tilkjøbs for 50 Spd. hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1840.10.27:
"Et godt Klaveer er indsat tilsalg for 5 Spd. Hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1840.11.19 med overskrift "Pianoforte og Claverer":
"Et godt Pianoforte i vakker MahogniKasse er tilkjøbs for 40 Spd., samt gode Claverer, særdeles tjenlige for Begyndere, ere tilkjøbs for 15, 10 og 5 Spd. hos Organist Schyberg, boende i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1842.01.15:
"Et Pianoforte og et Klaveer er til billig Priis indsat til Salg hos Organist Schyberg paa Grønland."

Den Constitusjonelle 1842.02.21 under overskrift "Pianoforte-Stemming":
"Da jeg har bragt i Erfaring, at Flere ere iden Formening, at jeg ei længere stemmer Pianoforter, skylder jeg mig selv at erklære, at jeg fremdeles stemmer og bestrenger Pianofortoer og Claverer, ligesom jeg og modtager Aarsstemming. Organist Schyberg, boende i Gaarden No. 7 paa Grønland lige over for Tharaldsen."

Morgenbladet 1842.08.19:
"Et brugt med godt 6 Oktavers Pianoforte i Birketræeskasse er tilkjøbs for 35 Spd. hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1842.08.26:
"Pianoforter paa 6 og 5 1/2 Octav er tilsalgs for billige Priser hos Organist Schyberg."

Morgenbladet 1842.10.05:
"Et godt Pianoforte, 6 Oktaver, i Birketræeskasse, er billig tilkjøbs hos Organist Schyberg."

Den Constitusjonelle 1842.11.01:
"To gode 6 Octavers Pianofortoer, det ene i Birk, det Andet i Mahognie Kasse, ere yderst billige tilsalgs hos Organist Schyberg paa Grønland."

Morgenbladet 1843.01.06:
"Et 6 Oktavers Pianoforte i Mahognikasse og et ditto i Birk er tilkjøbs for meget billig Priis hos Organist Schyberg paa Grønland; det bemærkes, at der og kan efter Overeenskomst byttes imod et godt Klaveer."

Morgenbladet 1843.02.06:
"Et simpelt men solid og godt 6 Oktavers Pianoforte er tilsalgs mod kontant Betaling. Organist Schyberg paa Grønland anviser."

Morgenbladet 1843.03.10:
"Et brugt med godt 6 oktaves Pianoforte er indsat tilsalgs hos Organist Schyberg for 25 Spd."

Christiania Intelligentssedler 1843.07.19:
"Undertegnede stemmer og bestrænger Pianoforter; ligeledes tilbydes Aarsstemming. De, der ønske det sidste, behager at melde sig i min Bopæl No. 8 paa Grønland, inden denne Maaneds Udgang. Schyberg."

Christiania Intelligentssedler 1843.08.01:
"Et godt 6 Octavers Pianoforte i Mahognikasse er indsat tilsalgs for 50 Spd. hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland.

Morgenbladet 1844.06.10:
"Pianoforter, brugte men gode, paa 5 1/2 og 6 Oktaver, ere yderst billige tilsalg hos Organist Schyberg paa Grønland."

Morgenbladet 1844.07.23:
"Et brugt men godt og durablet 6 oktaves Pianoforte i Mahognikasse er indsat tilsalgs for billig Priis hos Organist Schyberg i huset No 7 paa Grønland."

Morgenbladet 1844.08.31:
"Et brugt, men godt Lubecker-pianoforte, der har vakkre, rene og fyldige Toner og holder godt Stemning, er tilsalgs for 65 Spd. hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Morgenbladet 1846.10.28:
"Et godt, brugt 6 oktavers Pianoforte er tilsalgs hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1847.07.17:
"Pianofortestemming præsteres af Undertegnede, og forbinder jeg mig til ikke at fordærve Instrumenterne ved Skruning og Strængepaasætning. Aarsstemming kan også erholdes, naar man melder sig i denne Maaned. Grønland No. 7 den 17de Juli 1847. Schyberg."

Morgenbladet 1847.08.27:
"Brugte 6 Oktavers Pianoforter til 20, 25 og 30 Spd. er tilkjøbs hos Organist Schyberg paa Grønland."

Morgenbladet 1847.10.19:
"Et brugt, men godt 6oktavs engelsk Pianoforte er tilkjøbs for 50 Spd. hos Organist Schyberg."

Morgenbladet 1847.11.06 med overskrift "Pianoforte":
"Atter ere brugte gode Pianoforter billig tilkjøbs hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Morgenbladet 1847.11.30:
"Et godt brugt 6oktavers Pianoforte er tilkjøbs for 50 Spd. hos Organist Schyberg i Gaarden No. 7 paa Grønland."

Morgenbladet 1850.12.09:
"Organist Schyberg har at bortleie et Pianoforte til 1 Spd. Maandelig."

Morgenbladet 1851.10.27 overskrift Pianoforte":
"Et brugt men godt engelsk 6 oktaves Pianoforte er yderst billig tilkjøbs hos Organist Schyberg paa Grønland."

Christiania-Posten 1851.04.09:
"Et godt og solid 6 3/4 octavers pianoforte med jernbund er tilsalgs hos organist Schyberg, Gaarden no 7 paa Grønland."

Morgenbladet 1851.11.11 med overskrift "Pianoforte":
"Atter er et 6 oktaves Pianoforte tilkjøbs for yderst billig Priis hos Organist Schyberg paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1852.06.19 under overskrift "Pianoforte":
"Et godt 6 3/4 octavers Pianoforte er tilkjøbs for moderat Priis hos Organist Schyberg pa Grønland."

Morgenbladet 1852.08.31 med overskrift "Pianoforte":
"Et godt nyt 6 3/4 oktavers Pianoforte, for hivs godhed garanteres, er tilsalgs for billig Priis hos Kjøbmand Schyberg i Nedre-Slotsgade."

Morgenbladet 1852.11.01 overskrift Pianoforte:
"Et brugt engelsk Pianoforte, der holder Stemme, er billig tilkjøbs hos Kjøbmand Schyberg, nedre Slotsgade No. 13."

Morgenbladet 1853.01.30 og 1853.04.06 med overskrift "Pianoforte":
"Et godt nyt 6 3/4 oktavers Pianoforte staar tilsalgs hos Thorst. Schyberg hos Nedre-Slotsgade."

Morgenbladet 1853.05.01:
"Et Fortepiano anvises tilleie af Kjøbmand T. Schyberg."

Morgenbladet 1853.07.14 overskrift "Pianoforte":
"Et nyt og godt Pianoforte er billig tilkjøbs hos organist Schyberg paa Grønland."

Morgenbladet 1853.08.03 med overskrift "Pianoforte":
"Et brugt men godt Pianoforte er tilkjøbs for 40 Spd hos Organist Schyberg paa Grønland."

Morgenbladet 1853.10.29 med overskrift Pianoforte:
"Et brugt 6 oktavers Pianoforte er indsat tilsalgs for 30 Spd. hos Organist Schyberg."

Morgenbladet 1854.01.20 overskrift Pianoforte:
"Et godt 6 3/4 oktavers opretstaaende Pianoforte er indsat tilsalgs for billig Priis hos Organist Schyberg pa Grønland."

Morgenbladet 1854.04.20 overskrift "Pianoforter":
"Nye og brugte gode Pianoforter er meget billig tilsalgs hos Organist Schyberg paa Grønland."

Morgenbladet 1854.06.21:
"Et opretstaaende Piano er indsat for billig Priis, samt et tafelformigt brugt, med godt Piano er billig tilsalgs hos Organist Schyberg paa Grønland."

Morgenbladet 1854.XX.XX:
"Et godt 6 3/4 Oktavers Piano er indsat til salg hod Thr. Schyberg, Volfs Gaarde i Øvre-Vognmandsgade."

Morgenbladet 1854.07.19 med overskrift "Pianoforte":
"Et godt 6 3/4 oktavers Piano er indsat tilsalgs for meget billig Priis hos Organist Schyberg paa Grønland."

Morgenbladet 1855.02.07:
"Et godt 6 3/4 Oktavers Pianoforte er indsat til Salg hos Th. Schyberg, No 17 øvre Vognmandsgade."

Morgenbladet 1855.06.19:
"Et brugt men godt 6 oktavers Piano er tilkjøbs for 40 Spd hos Organist Schyberg paa Grønland."

Morgenbladet 1855.08.25:
"Et brugt, men godt 6 oktavers Pianoforte er indsat tilsalgs for 60 Spd. hos Organist Schyberg paa Grønland."

Morgenbladet 1855.12.29 overskrift Pianoforte:
"Et brugt men godt 5 Oktavers Lubecker Piano er billig tilsalgs hos Organist Schyberg paa Grønland."

Christiania Intelligentssedler 1855.12.04:
"Et godt 6 Oktavers Piano er indsat tilsalgs for billig Priis hos Organist Schyberg paa Grønland."

MERK: Peder døde 21. September 1856. De neste annonsene er etter Peders død.

Morgenbladet 1856.11.19 med overskrift "Pianoforte":
"Et smukt og godt Pianoforte sælges for 75 Spd. hos Schyberg, paa Grønland."

Morgenbladet, torsdag 5. februar 1857 og Christiania Intelligentssedler, fredag 6. februar 1857:
"Brugte, men gode og smukke pianoforter, sælges hos Schyberg paa Grønland".

Christiania Intelligentssedler, lørdag 28. mars 1857:
"Pianoforte for 16 Spd. Et brugbart pianoforte sælges hos Schyberg paa Grønland".

Neste annonse er fra Store Vognmandsgaden 21, dit Mari flyttet.

Christiania Intelligentssedler, fredag 13. november 1857:
"Pianoforte. Et brugt med godt pianoforte staar tilsalgs for billig pris hos Schyberg i Store Vognmandsgaden no 21"

Finner ingen flere pianosalgs-annonser etter dette.