Reinen i våre områder - villreinstammen i Norefjell-Reinsjøfjell

Av Harald Schyberg

Villreinen i dette området - før og nå


En liten reinsflokk på Tollefsrudfjell i august
2014. (Klikk bildet for å forstørre.)

Reinen er tilpasset et liv der den kan søke etter beiteplanter over store områder. Ser vi på størrelsen av leveområdet per individ i en reinstamme, er den mye større for rein enn for alle andre hjortedyr-arter (Andersen og Hustad, 2004), og reinens fysikk er slik at den kan utnytte den relativt sparsomme vegetasjonen over store områder over tregrensa. Det betyr at reinen lever et nomadisk liv med store forflytninger gjennom året, gjerne faste forflytninger som gjentar seg år etter år, tilpasset hvor det er best tilgjengelig vegetasjon til mat og vern mot rovdyr og parasitter.

I tidligere tider migrerte store reinsflokker over store deler av Sør-Norge, mens idag har inngrep i form av veier, trafikk og menneskelig aktivitet fragmentert opp de tidligere leveområdene slik at Sør-Norge har 23 isolerte villreinstammer der hver stamme har et begrenset område de bruker.

Gamle dyregraver viser at det har vært rein i Norefjell-Reinsjøfjell langt tilbake i tid, men etterhvert ble reinen borte fra området. Stedsnavnene Reinsjøen og Kalvehøgdi indikerer antakelig også at det var rein i området i tidligere tider. Dokumentasjon på rein i gammel tid finner vi dessuten overlevert i boka "Hallingdal og Hallingen" av Anders Mehlum fra 1891, der han skriver (s. 274):


Den ene av to dyregraver like inntill hverandre
ved Jervolltjern. Rester av ledegjerde ses
bakover. (Klikk bildet for å forstørre.)

"I Gjeldvolddalen oppe i Graafjeld findes der 3 kjældere, hvor rensdyrjægere havde bopæl, naar de i gamle dage var paa rensdyrjagt deroppe. Før var der nemlig en mængde vildren paa denne fjeldstrækning, men nu er den udryddet. Fra kjælderne gaar der stengjerder, bag hvilke jægerne skjulte sig under jagten."

"Gjeldvold-" er nok identisk med "Jervoll-" på dagens kart, og Mehlum misforsto nok hvordan fangstanlegget ble brukt - "kjellerene" er dyregraver og ikke boliger for reinsjegerne. Det fangstanlegget som Mehlum beskriver (se bildet) er ikke registrert i Kulturminnedatabasen over arkeologiske kulturminner, men i heftet "Toppturer i Flå" og i artikkelen til Akervold (2003) er dyregravene ved Jervolltjern beskrevet. Videre er det registrert tre dyregraver nær Høgevarde-toppen, se oppføring i kulturminnedatabase. Akervold nevner også en fangstgrav i nærheten av Vollebekkvatna. Jeg har i tillegg observert steiner i en formasjon som kan være en fangstgrav nær den nordlige toppen av Gråfjell (1334 m.o.h.).


Dyregraver inntegnet med "R"-symbolet på
utsnitt av turkart over Norefjell-Eggedal.
(Klikk bildet for å forstørre.)

På turkartet for Norefjell-Eggedal utgitt av DNT og Nordeca (se utsnitt på bilde) har de fått tegnet inn en rekke kjente dyregraver i Norefjell-Gråfjell-området, 5 steder med graver og en bueskytterstilling/"bågåstelle".

Det er også registert en del dyregraver helt nord i villreinområdet rundt Tunhovd. Her er det en god del dyregraver på begge sider av landtunga mellom Tunhovdfjorden og Pålsbufjorden. (Se Kulturminnesøks kart.) Det kan indikere at reinen hadde trekk over den landtunga, og villreinområdet vil da ha hatt en forbindelse over til Hardangervidda. Landtunga var bredere før vannene ble demt opp tidlig på 1900-tallet.

Vi har ikke muntlige overleveringer eller skriftlige kilder om villreinjakten som disse sporene viser har foregått. Etterhvert ble villreinen borte fra Norefjell-Reinsjøfjell. Den sluttet å trekke hit eller ble utryddet, slik Anders Mehlum skrev i 1891.

Når ble den opprinnelige villreinen borte?


Bukker på Reinsjøfjell i juli 2022.
(Klikk bildet for å forstørre.)
Bygdebok for Krødsherad (Mørch, 1976, s.423) forteller at siste observasjon av den opprinnelige villreinen i området skal ha blitt gjort ved Reinsjøen så seint som på 1890-tallet. Bygdeboka nevner også flere funn av gamle reinsdyrgevir i området på samme tid, enda en indikasjon på at det hadde vært rein i området før, og det nevnes sporavtrykk etter villrein i området etter 1900. Men Mehlum skrev omtrent samtidig (1891) at villreinen var utryddet.

Vi har interessant overlevert informasjon fra Lars Vidvei, som tidligere drev seterdrift på Tovesetra, gjengitt i DoTs årbok for 1984 (se Røgeberg, 1985). Han kunne fortelle at Herman Kleivs far hadde fortalt at i hans guttedager hadde det vært villrein i området ved Tovesetra. Herman Kleivs far, Ole Halvorsen Kleiv, levde fra 1853 til 1921. Så det betyr at det må ha vært rein i området rundt 1860-70.

Det er altså godt belegg for at det var villrein i området tidligere, og kildene taler for at den forsvant fra Norefjell-Reinsjøfjell mellom 1860 og 1900. Det er sannsynlig at den villreinstammen som var her før, trakk over større områder enn dagens reinstamme, med færre menneskeskapte barrierer. Det gamle villreinområdet kan ha hengt sammen med Hardangervidda. Mossing (2016) antyder at Norefjell-Reinsjøfjell var en østlig utløper av villreinområdet på Hardangervidda med årvisse reintrekk herfra, og at villreinen her forsvant i forbindelse med at Hardangervidda-villreinen ble jaktet ned en gang på 1800-tallet.

Opprinnelsen til dagens villrein i området: tamreindriften

Dagens villrein stammer i sin helhet fra tamrein som var igjen etter tamreindrift i området på 1950- og 1960-tallet.

Tamreindriften har vi en del historisk materiale om: Jeg har transkribert artikkelen til Knut Aabø, "Tamreindrift på Norefjell 1954-1968" (fra "Under Norefjell", 2009), som er en verdifull og utfyllende beskrivelse av tamreindriften i området og hvordan den ble drevet og så avviklet. I 2018 kom også en kort artikkel om historien til Norefjell-reinen på villrein.no, med interessant informasjon fra reingjeteren Gunnar Storeli. (Han er også nevnt i Aabøs artikkel.) I 2024 publiserte Hans A. Sveen et flott og omfattende illustrert hefte om tamreindriften i Norefjell-Reinsjøfjell etter å ha samlet inn informasjon fra de som var med på driften og deres etterkommere. Et utdrag fra heftet, om starten av tamreindriften, kom også i Ottadalens lokalavis "Fjuken" (artikkel bak betalingsmur).

Egil Høghaug (1925-2015), tømmerhogger og skogsbestyrer fra Veme i Sokna, var en sentral person i tamreindriften. Han fungerte som disponent eller forretningsfører for driften, og er nevnt som den ene av de to initiativtakerne. Den andre var Ragnar Runningshaugen (1923-2006), som hadde erfaring som reingjeter i Nord-Gudbrandsdalen. Høghaug fortalte om hvordan tamreindriften startet opp i en avisartikkel fra 1982 (se s. 6): Helt fra 1951 prøvde han å få lokale grunneiere i Norefjell-Reinsjøfjell-området med på å starte tamreindrift, og gjorde et omfattende arbeid med å leie beite av de mange grunneierne i fjellet. I alt fikk han inngått ca 160 beiteavtaler, men interessen for å drive reindrift blant de lokale grunneierne var ikke stor nok. Derimot var seks erfarne reindrivere fra Nord-Gudbrandsdalen interessert, og de stiftet sammen med Høghaug Norefjell Tamreinlag.

En av partnerne i Norefjell Tamreinlag og den første formannen var Paulus Holtan (1911-1997) som var same og en viktig person i driften, ifølge Sveen med rykte som "den mest erfarne med rein sønnafjells". Han etablerte seg også med reindrift på Fosen omtrent samtidig med at tamreinlaget på Norefjell startet opp.

Tamreindriften i Norefjell-Reinsjøfjell startet med reinsflokken til det nettopp nedlagte Lesja Tamreinlag, som ble til "Norefjellflokken" og ble drevet fra fjellene mellom Lesja og Ottadalen til våre områder vinteren 1954. Denne flokken hadde sin opprinnelse i 637 dyr som Lesja Tamreinlag hadde kjøpt av sørsamer ved Røros i 1947. Det sies av noen at Norefjell-reinen kommer fra "svensk skogrein", men en førsthånds kilde (Eilert Danielsen i Hallingdølen, 9. okt. 1990) sier at det ikke er presist at reinen var svensk. Den kom fra Essand reinbeitedistrikt, som er i grensetraktene mot Sverige. Tamreinlaget på Lesja ble avviklet i 1952, og reinsflokken kunne da overtas av Norefjell Tamreinlag. (Om den kortvarige historien til Lesja Tamreinlag, se Kjelland, 1992, s.27, Jordhøy et al, 2011, s. 53 og Sveen, 2024b, for detaljer).

Siste uka i februar 1954 hadde flere av riksavisene en notis med overskrift "Ett tusen tamrein på vei til Norefjell" som kunne fortelle: "Ett tusen tamrein som skal til Norefjell fra Lesja, tok i går fatt på turen fra Lordalen. Det er Egil Høghaug fra Veme som har tatt initiativet til opprettelsen av et tamreinselskap på Norefjell, og han har med få unntagelser sikret seg sammenhengende fjellbeite mellom Hallingdal og Numedal sør for Rukkedalen." 17. april 1954 sto det en fin artikkel på s.1 og s.3 i avisa Fremtiden der reinflokken var kommet fram til Åkrefjell ved Rukkedalen, og karene som drev flokken fra Lesja forteller om strabasene underveis på den månedslange turen derfra. Samme vår forsvant ca 600 av dyrene over til Hardangervidda, og de klarte bare å fange inn rundt halvparten av dem igjen.


Reinen håndteres ved Flatvollen i 1957, foto-
grafert av P.A. Røstad. Fra digitaltmuseum.no.

Etter at dyrene fra Lesja kom fram til Norefjell-Reinsjøfjell i 1954, drev så Norefjell Tamreinlag tamreindrift i 14 år før de la ned driften i 1968. Aabø forteller at driften hadde fire fast ansatte gjetere mye av tiden. Arealbruken med vinterbeiter i Reinsjøfjell, og kalving og sommerbeiter på Gråfjell/Norefjell-siden ble etablert allerede da. Flatvollen, der reintrekket krysser fylkesveien, var både hovedkvarter for driften og slakteplass. Ekstrahjelp ble brukt f.eks. i slaktingen, da bygdeslaktere og også lokale bønder med erfaring fra gårdsslakting ble leid inn. Inntektene på reinskjøttet var ganske gode etter datidens valuta: fra 5 kr per kg i 1957 til 9 kr ved nedslaktingen i 1968.

Det er sprikende informasjon om flokkens størrelse i årene de drev. Aabøs artikkel oppgir at flokken antakelig lå på rundt 1700 dyr i årene på 60-tallet fram mot nedslaktingen, men kan til tider ha vært noe større, uten at man har gode tall for det. Høghaugs avisartikkel fra 1982 påsto at det på toppen var 1550 dyr, mens ifølge Meli (2002) har tamreinlaget selv oppgitt at antallet har vært oppe i 2200. Grunneiere har derimot hevdet at det var oppe i hele 3-4000 dyr, samtidig som de klaget på ulempene av reinbeitingen og åpenbart mente det var for mange dyr.

Fra tamrein til villrein

Det er litt ulike versjoner av hvorfor de sluttet driften i 1968. Aabø knytter planene om avvikling til at det var mange erstatningskrav og konflikter med grunneiere der reinen hadde trukket inn på feil områder. Men gudbrandsdølene hadde nok fra tidlig av planer om å trekke seg ut og overlate driften til lokale krefter. Aabø nevner at tamreinlagets årsmøte hvert år fra 1960 snakker om avvikling, men en av gudbrandsdølene, Ragnar Runningshaugen, sa allerede da dyra kom til Norefjell-Reinsjøfjell i 1954 at de neppe kom til å ha flokken lengre enn til samme høst (artikkel i Nationen, s.5). En avis-annonse fra 1958 (se nederst s. 11) viser at laget planla å avvikle da også, og søkte lokale folk til å overta driften.

Egil Høghaug fortalte at før avviklingen hadde gudbrandsdølene som drev laget fått tilbud om å investere i reindrift nærmere hjemstedet, samtidig som beiteavtalene i Norefjell-området løp ut og måtte fornyes. Avisoppslag allerede fra 1963 forteller om problemer med å få fornyet beiteavtalene og planer for nedslakting, og avisoppslag også fra årene etterpå bekrefter at grunneierne var negative til å fornye beiteavtalene med tamreinlaget. Reingjeteren Gunnar Storeli forklarte at reineierne begynte å bli gamle og ønsket å realisere kapitalen i tide. Flere av disse faktorene har nok spilt inn, men det var nok umulig å drive videre uten gyldige beiteavtaler med grunneierne. Norefjell Tamreinlag besluttet å avslutte og slakte ned for å ta ut verdiene.

Da driften ble lagt ned i 1968, ble 1655 dyr slaktet, men en opptelling anslo (ifølge Aabø) at 67 dyr var blitt gående igjen på fjellet. Lokale grunneiere inngikk da avtale om kjøp av de gjenværende dyra (som ble litt flere enn de 67, siden det gikk litt tid før avtalen kom på plass og kalver kom til). Grunneierne opprettet "Norefjell Reinkompani" med tanke på seinere jakt på reinen, og flokken vokste de første årene.


Tamreinflokken fotografert av P.A. Røstad
ved Flatvollen i 1957. Fra digitaltmuseum.no.
Reimers (1992) refererer Hans Frøyse (tidligere gjeter i tamreinlaget) på at deler av Norefjell-reinen kan ha slått følge med rein fra Hardangervidda som trakk over mot Tunhovdfjorden på grunn av isdekte beiter vinteren 1973, og så forsvant til Hardangervidda igjen. Antakelig er det korrekte året for denne hendelsen 1975 ut fra informasjon fra Anders Sønsteby, som var formann i Norefjell Reinkompani og må ha hatt førstehånds kjennskap til dette: Han fortalte i 1982 (se avisartikkel s. 5), at i 1975 forsvant mesteparten av flokken over til Hardangervidda. Han sier at flokken da hadde kommet opp i ca 600 dyr. Reinkompaniet prøvde å få betalt fra myndighetene for reinen de hadde tilført Hardangervidda, men forgjeves. Etter denne "rømmingen" skal det bare ha blitt et fåtall rein igjen i Norefjell-Reinsjøfjell: Reimers refererer et notat som sa 20-25 dyr, Sønsteby oppgir 10-15.

Disse dyrene fikk leve videre, formerte seg fritt uten å bli jaktet på, og er opphavet til dagens villreinstamme. I 1982 var antallet økt til 80-100 dyr, i 1987 var det blitt ca 300 (iflg avisartikler i referanselista). I mars 1992 anslo en telling at stammen hadde vokst til 736 dyr. Seinere på året 1992 bestemte myndighetene at det skulle åpnes for jakt på reinen, at den skulle forvaltes som en villreinstamme, og "Norefjell-Reinsjøfjell Villreinområde" ble opprettet. Om prosessen med diskusjoner og avklaringer med grunneierne som trengtes i forkant av opprettelsen av villreinområdet, se f.eks. seksjon 3.4 hos Mossing, 2016.

Hva kjennetegner Norefjell-reinen?


Reinen er selektiv og foretrekker de mest
næringsrike plantene og plantedelene, og det
smale mulepartiet er tilpasset jobben.
Noen av Norefjell-reinene er tolerante nok til
å komme helt innpå oss i hyttefeltet og
beite på geiteramsblomster om sommeren. Fra
Tollefsrudseter, juli 2018.

Det er genetiske forskjeller mellom villreinstammene, som bl.a. kan gi forskjeller i skyhet og kalvingstidspunkt. De fleste av villreinstammene har noe innblanding av tamrein, men i ulik grad. En DNA-analyse av ulike Sør-Norske reinstammer av Reimers m.fl. (2013) viser at den genetiske variasjonen i Norefjell-reinen var mindre enn i de andre stammene som ble undersøkt, noe som stemmer med at de nedstammer fra et lite antall dyr som var igjen etter "rømmingen" til Hardangervidda. Genetisk er Norefjell-reinen mest lik Forelhogna-reinen, og begge ligger mye nærmere en typisk tamrein enn Dovrefjell-reinen, som ikke har noen innblanding av tamrein av betydning.

Villrein kan også klassifiseres i undergruppene tundrarein og skogrein, og Norefjellreinen sies genetisk å høre til skogrein (Meli, 2002). Reimers (1981) skriver om forskjellen mellom tundrarein og skogrein: "Forskjellen mellom de to hovedgruppene er vage, men knytter seg til størrelse og habitatvalg. Tundrareinen er mindre med kortere bein, er generelt lysere farget og opptrer i større flokker."


Simle med hvitt bles med kalv på Bekkelifjell
august 2021.

Reimers og Svela (2002) påpeker at tamreinbakgrunnen til dyra også viser seg i pelsfargen på noen av dyra: "Mange delvis kvite dyr og dyr med kvit bless i skallen."

Flere av artiklene til Reimers (bl.a. Reimers m.fl. 2013) beskriver og tallfester også (basert på eksperimenter) de ulike stammenes skyhet, og Norefjellreinen er den minst sky reinstammen vi finner i Sør-Norge. Det genetiske opphavet fra tamrein kan være årsak til dette, men også såkalt habituering eller tilvenning til mennesker. Det kan ha sammenheng med at det er større tetthet av hytter og folk på tur i området enn i andre villreinområder, og reinen har blitt tilvent denne trafikken, uten at jakt har ført til særlig økt skyhet. Dette gir oss mulighet til å komme nær innpå reinflokker i områdene våre.


Fostringsflokk med unge kalver ved
Tollefsrudsetra i mai 2010. Fra zetlitz.no
En annen lokal særegenhet er tidspunktet for kalving. Den datoen da halvparten av de drektige simlene i stammen har kalvet, er estimert til 7. mai, som er en tidlig dato for villrein i Norge. Det sikrer at kalvene kan legge på seg godt med næring før de går sin første vinter i møte, og noen av dem blir allerede kjønnsmodne første høst. Kalvingstidspunktet er resultat av evolusjon over lang tid for best mulig tilpasning til plantenes vekstsesong (Skogland, 1994). Den tidlige kalvingen har sammenheng med skogreinopphavet til Norefjell-Reinsjøfjell-stammen: Det blir tidligere vår og vekst i skogen enn på tundraen, som skogreinen har tilpasset seg ved å kalve tidligere.

Villreinstammen på Norefjell-Reinsjøfjell har nå en vinterbestand i størrelsesorden 500-700 dyr. Det ser foreløpig ut til å være en livskraftig og sunn stamme med tilstrekkelig beitegrunnlag og gode slaktevekter, og de siste årene har det årlig blitt skutt mellom 150 og 200 dyr i jakta på høsten.

De årlige vandringene


Arealbrukskart for reinen i Norefjell-Reinsjøfjell
utarbeidet i 2016, fra villrein.no.
(Klikk bildet for å forstørre.)
Som nevnt har villreinen typisk en årssyklus med mer eller mindre faste forflytninger, tilpasset hvor det er tilgjengelig vegetasjon til mat og vern mot rovdyr og parasitter. En del av forklaringen er altså hvor reinen finner føde (beskrevet i Punsvik og Frøstrup, 2016): Mesteparten av vinterdietten utgjøres av lav som vokser på bakken. Reinen kan grave seg gjennom snøen for å få tilgang til lavplantene i lavheiene, men kan stoppes av islag eller for dyp snø. Den trekker ofte opp i høyden der snødekket er mer avblåst om vinteren.

Sommerstid kan reinen beite på de fleste urter og grasarter i fjellet. Men reinen er selektiv, og foretrekker unge planter og plantedeler som normalt er de mest næringsrike. Slik sikrer den seg mest mulig proteiner til sin vekst. Reinen følger derfor vårens utvikling i fjellet, og starter å beite på de første grønne plantene som dukker opp i lavereliggende områder, og trekker etterhvert høyere opp når plantene begynner å spire der. Varme og insekter eller parasitter gjør det også gunstig å trekke opp i høyden utpå sommeren, der det er kaldere, kanskje gjenværende snøfonner og mindre insektplage.

Den beste beskrivelsen av områdebruken til villreinen i Norefjell-Reinsjøfjell finnes i en utredning av Eigil Reimers fra 2012 som baserer seg på Reimers observasjoner av denne reinstammen over mange år og et GPS-sporingsprosjekt som pågikk i 2005-2007. I 2016 ble det laget et villreinkart over området basert på disse observasjonene og tilsynelatende litt tilfeldige innspill fra lokalbefolkningen. Men Reimers beskrivelse basert på erfaring og GPS-posisjoner er nok mer objektiv.

Villreinområdet er delt i to av fylkesveien mellom Eggedal og Bromma, i en østlig del, Norefjell, og en vestlig del, Reinsjøfjell. Reinen har vinterbeitene sine i Reinsjøfjell-området, og kalvingsområder og sommerbeiter i Gråfjell-Norefjell. Forflytningen mellom de to områdene skjer gjennom en small "korridor" ved Flatvollen, der reintrekket krysser fylkesveien.


Fordeling av GPS-merkede simler i mai,
kalvingstiden. Fra Reimers, 2012.
(Klikk bildet for å forstørre.)
Simler og ungdyr krysser over der til kalvingsområdene og sommerbeitene på Norefjell-siden typisk rundt tidlig i april for det meste av reinen. Før kalvingstiden i mai er alle simlene kommet over på Norefjellsiden. Reinen har sin "fødestue" i Tollefsrudsetras nærområder fra myr- og skogområdene på østsiden av Grøslandselva og videre øst- og sørover. I disse lavereliggende områdene finner reinen de første grønne plantene om våren, som er viktige når simlene ammer og kalven skal vokse. Utover sommeren trekker en del av reinen opp i høyden i Norefjell. I august trekker noen dyr over til Reinsjøfjellsiden, og i jakttiden fra slutten av august og ut september er reinen godt spredt utover hele Norefjell-Reinsjøfjell-området. Når brunsten setter inn fra oktober, trekker hele stammen etterhvert over til Reinsjøfjellsiden, hvor den oppholder seg og finner vinterbeiter fra november til mars. For enda mer detaljer om områdebruken og en god beskrivelse av atferden og ulike typer flokker i området, se Reimers, 2012.

I 2023 ble det laget en ny beskrivelse av arealbruken til reinstammen som del av det nasjonale arbeidet med kvalitetsnorm-klassifisering av alle villreinområdene. Den er stort sett i samsvar med Reimers beskrivelse. Et nytt element er at områder vest for Tunhovdfjorden nå er tatt i bruk av bukker, særlig om vinteren, med økt risiko for at reinen tar veien vestover til Hardangervidda.

En feltundersøkelse av lav-vegetasjonen i Reinsjøfjell i 2010 viste gode vinterbeiter, men noe slitasje som tilsier at størrelsen på reinstammen ikke bør øke. At vinterbeitesituasjonen kan være problematisk ble bekreftet av kvalitetsnorm-klassifiseringen som ble gjort av området i 2023. Der ble lavbeitene klassifisert som middels kvalitet (gult) basert på satellittkartlegging av vegetasjonen i Reinsjøfjell-området. Man kan spørre seg om dette er en årsak til at reinen nå har begynt å bruke områdene vest for Tunhovdfjorden om vinteren.

Framtiden for Norefjellreinen

Stammen har nok ikke helt trygge framtidsutsikter, og det er ikke gitt at man klarer å forvalte på en måte som gjør at vi beholder denne villreinstammen på lang sikt. Det at det drives jakt på stammen kan føre til en seleksjon over mange generasjoner der vi ender opp med mer sky dyr. Samtidig er det så mye ferdsel fra hytter og annen aktivitet i Norefjell-Reinsjøfjell at bare en reinstamme som har høy toleranse for mennesker (er "habituert") vil kunne utnytte disse områdene fullt ut. Undersøkelser (ledet av Eigil Reimers) viser at reinen faktisk har blitt noe mer sky med tiden, men at den prosessen går overraskende langsomt.

Alle fagrapportene som har gjennomgått situasjonen for denne reinstammen i seinere tid (Reimers, 2012, Mossing, 2016, Punsvik, 2019, Bøthun, Gundersen og Strand, 2023, Flydal, Løkken og Eftestøl, 2024) har pekt på at den likevel har en tålegrense som vi ikke vet hvor går, og at den er stadig mer utfordret av all ferdselsøkningen som følger med hytteutbyggingene i området. I kvalitetsnorm-klassifiseringen av området i 2023 ble tilstanden når det gjaldt "leveområder og menneskelig påvirkning" satt til god (grønt, se kartfortelling). Men den klassifiseringen, om den er riktig, avspeiler eventuelt bare situasjonen idag, ikke framtidsutsiktene for reinen.


Større reinsflokk med simler og kalv på vei
forbi på Tollefsrudfjell, august 2019.
Det er spesielt at reinen bruker en svært smal "korridor" når den flytter mellom sommerbeitene i Norefjell-området og vinterbeitene i Reinsjøfjell der den må krysse fylkesveien ved Flatvollen mellom Eggedal og Bromma. Her har det de siste 30 åra vært utbyggingsaktivitet og blitt opprettet nye hyttefelter. Villreinutvalget har engasjert seg med å få trukket utbyggingsplanene vekk fra korridoren, nordover mot Trøgaset og sørover mot Sigdal grense uten helt å lykkes. Reimers (2012) uttaler at "med den omfattende utbygging som har skjedd de siste årene spesielt i den smale migrasjonskorridoren rundt Flenten, er det ikke utenkelig at villreinen "kaster inn håndkleet" og velger enten Reinsjøfjell eller Norefjell som helårsbeite."

Reinen er spesielt sårbar i kalvingsperioden, og det ses på som viktig å hindre trafikk som stresser dyrene i den perioden da kalvene dier, og dyrene er avhengige av god næringstilgang. Det ligger et ansvar på oss hyttebrukere i området på å unngå ferdsel i kalvingsområdet i den sårbare perioden i mai. Flå kommunes arealplanlegging med høyt ambisjonsnivå for hytteutbygging og liten kunnskap om reinen, har ført til at de har foreslått flere hyttefelter innenfor reinens kalvingsområder i arealplanen i 2016. Noen av disse hyttefeltene ble stoppet av formell innsigelse fra fylkesmannen, men det ble vedtatt regulert hyttebygging som var sterkt frarådet av fylkesmann og andre, inne i sentrale kalvingsområder ved Trytetjern og Trøstheimseter.


Fem bukker på Gråfjell er vaktsomme på
fotografen (juli 2024).

Statsforvalteren (tidligere fylkesmannen) har samarbeidet med kommunene i området om en "regional plan" for Norefjell-Reinsjøfjell. Denne planen var en sjanse til å sette grenser for hyttebyggingen som kunne sikre framtiden for villreinen i området, slik at vi ikke fortsetter med "bit-for-bit"-nedbyggingen av villreinområdet som vi har sett fram til nå. Men i den prosessen gikk både Flå, Sigdal og Krødsherad kommuner inn for å planlegge nye store hytteområder, der flere var inne i villreinområdet, og flere berørte viktige kalvings- og trekkområder. Villreineksperten Tor Punsvik utarbeidet en rapport i forbindelse med arbeidet (Punsvik, 2019), som var svært kritisk til å planlegge nye hyttefelter. Han påpeker at de utbyggingene som allerede er planlagt vil være en stor utfordring for bæreevnen for villreinstammen. Anbefalingen hans var klar nok: Alle planer for nye hyttesoner må legges vekk.

I den endelige behandlingen av planen i september 2020 innså flertallet i fylkestinget at kommunene allerede hadde store ekspansjonsmuligheter for hytter uten å utvide områdene som allerede var planlagt til dette. Det ligger ca 7000 hytter innenfor planområdet og kommunene har i medhold av allerede godkjente planer mulighet for så mye som minst 8000 til. Basert på dette vedtok fylkestinget en plan som heldigvis bare åpnet for noen få nye hytteområder. Men Flå kommune var ikke fornøyd med det. De fikk ikke gehør for å åpne utbygging av nye områder ved Vollsetran, helt inntil reinens kalvingsområder. De klagde planvedtaket inn til kommunaldepartementet, men fikk heldigvis ikke medhold.

Planen er likevel svært problematisk, for hvis man realiserer utbyggingspotensialet som allerede ligger der, betyr det mye mer trafikk og forstyrrelser av reinen. Det politiske vedtaket av planen kom dessuten under betingelse av at planen bør "rulleres" allerede neste fylkestingsperiode. Da ligger det i kortene at dette ikke trenger være noen langsiktig plan, og man kan risikere åpning av nye utbyggingsområder i villreinområdet ganske snart igjen.

Den regionale planen kom også med en handlingsplan som inkluderer et punkt som går på å sikre reinens kritiske trekkorridor mellom sommer- og vinterbeiter ved Flatvollen, kalt "Fokusområde Flatvollen". Foreløpig ser ikke "Fokusområde Flatvollen" ut til å ha resultert i noe som helst av betydning, bare vage formuleringer om å se på "ulike mulige forbedringer for reinens trekkmuligheter".


Simle på Gråfjell i august 2022.
Gitt disse risikomomentene, må vi bare håpe at dette villreinområdet får en bedre forvaltning framover. Erfaring viser at lokalpolitikerne i kommunene som forvalter arealene i Norefjell-Reinsjøfjell ikke viser ansvarlighet og i liten grad setter seg inn i kunnskapen som finnes om villreinen i området. De verdsetter gjennomgående lokal vekst gjennom hytte- og veibygging foran hensynet til villreinen. Det at fjellets urinnvåner, reinen, har kommet tilbake til disse områdene, må verdsettes høyere. De siste restene av den europeiske villreinen finnes i Norge og er utsatt for mange nok trusler til at den ble oppført på den norske rødlista i 2021, klassifisert som "nær truet", og på toppen kommer menneskeskapte klimaendringer som innskrenker leveområdene.

Uavklarte planer som nå truer reinen

Med kommunenes utbyggingsiver og en regional plan som ikke tar nok villreinhensyn, har staten nylig grepet inn for å stoppe tre nye hytteplaner som allerede var kommet langt i planleggingsfasen. Statsforvalteren kom i 2023 med innsigelse til utbyggingsplanene for over 100 hytter inne i kalvingsområdet ved Trytetjern i Flå. Flå kommune ser heldigvis ut til å ha innsett at den planen ikke kan gjennomføres. Statsforvalteren kom også med innsigelse i 2023 for å stoppe det nye feltet "HV19" (Grøun) på Gulsvikfjellet. Der var det planlagt 270 hytter i et område reinen har brukt mye rett etter kalvingen, og det ville ført til vesentlig mer ferdsel og forstyrrelser opp mot det Reimers karakteriserer som et viktig reintrekk ved Laksejuvflata. Den tredje planen hvor statsforvalteren kom med innsigelse (i 2024), er feltet "HV16" (Heimseter) som planlegges i skogsområdene litt nedenfor utbyggingene i Gulsvikfjellet. Den er planlagt som en by med opptil 2000 boenheter med heiser og veier oppover i fjellet. En utbygging med omfang i nærheten av den størrelsen vil gi ferdselsøkning med kraftig påvirkning av villreinområdet. Flå kommune har protestert på de to siste innsigelsene, og vi vet ennå ikke hvordan de sakene vil ende.

For oss som har hytte i området er det stor naturglede i å vite at vi kan støte på rein. Kommunene bør innse i sin forvaltning at den unike muligheten for å oppleve Norefjellreinen på nært hold faktisk er en ressurs som gir opplevelses- og markedsføringsgevinster. I tillegg gir reinsjakta en sunn høsting av denne ressursen for lokalbefolkningen, samtidig som størrelsen på stammen holdes under kontroll. Ikke minst, kommunene har et ansvar for å tenke større enn bare hytte-næringsutvikling og ta sin viktige del av ansvaret for å bevare naturen og artsmangfoldet, og det bør selvfølgelig inkludere nær truede arter som villreinen. Hytteutbygging nær nøkkelområder for reinen er feilslått forvaltning. Begrepene kommunene har om hvor mye hytter som kan bygges ut nær villreinområdet i Norefjell er modne for kraftig revisjon.

Kilder og litteratur

Artikler i artsdatabanken.no og på hjortevilt.no .

Tidsskriftet Villreinen med arkiv 1986-2016 nederst her, utgitt av Villreinrådet i Norge.

Materiale om oppfølgende arbeid med Regional plan for Norefjell-Reinsjøfjell


Akervold, Ola K., 2003: Artikkel "Setrene i Flå". Hallingdølen 27. sep. 2003, s. 11-15. Tilgjengelig bak betalingsmur her.

Andersen, R. og Hustad, H. (red), 2004: Villrein og samfunn. Nina temahefte 27. Tilgjengelig fra nina.no.

Bitustøyl, K. og Mossing, A., 2018: Norefjell - frå svensk skogrein til villrein. Tilgjengelig på villrein.no.

Bøthun, S.W., Gundersen, V. og Strand, O., 2023: Faggrunnlaget for delnorm 3 for de 14 ikkje-nasjonale villreinområdene. Vedlegg 7.5 til NINA Rapport 2372. Norsk institutt for naturforskning.

Elgaaen, M., Mossing, A. og Romtveit, L., 2023: Kunnskapsgrunnlag for delnorm 3, kvalitetsnorm for villrein, i Norefjell-Reinsjøfjell villreinområde. Arcgis-basert nettside. (Alternativ lenke.)

Flydal, Kjetil, Jørn Olav Løkken og Sindre Eftestøl, 2024: Samlet belastning av utbygging på Gulsvikfjellet på økosystemet . Rapport 2024-03-02 fra Naturrestaurering AS, på oppdrag av Høgevarde AS. Tilgjengelig pdf her.

Grinaker Utvikling A/S, 2014: Områdereguleringsplan Gulsvikfjellet - revidert planbeskrivelse med konsekvensanalyse. Tilgjengelig her.

Holand, Ø., 2010: Vurdering av vinterbeitene i Norefjell-Reinsjøfjell villreinområde. Tilgjengelig fra villrein.no.

Jordhøy, P. (red.), Sørensen, R., Aaboen, S., Berge, J., Dalen, B., Fortun, E., Granum, K., Rødstøl, T., Sørumgård, R. og Strand, O., 2011: Villreinen i Ottadalen. Kunnskapsstatus og leveområde. NINA Rapport 643. Tilgjengelig fra nina.no.

Kjelland, Arnfinn, 1992: Bygdebok for Lesja bd 2. Utgitt av Lesja kommune. Tilgjengelig på nb.no.

Mehlum, A., 1891: Hallingdal og Hallingen. Harald Lyche boktrykkeri, Drammen, 1891. Tilgjengelig på nb.no (gotisk skrift).

Meli, Jon, 2002: Norefjell/Reinsjøfjell Villreinområde runder de første 10 årene. I "Villreinen", 2002, s. 65-72. Tilgjengelig på villrein.no.

Mossing, A., 2016: Villreinen i Norefjell-Reinsjøfjell. Kunnskapsstatus og arealbruk. Norsk Villreinsenter Rapport 17/2016. Tilgjengelig på villrein.no.

Mossing, A. og T. Punsvik, 2021: Villreinen i Norefjell-Reinsjøfjell har store utfordringer. I Villreinen - Temahefte Villrein og Ferdsel, s. 126-128. Utgitt av Villreinrådet i Norge, 2021.

Mørch, Andreas, 1976: Krødsherad. B.2-3 [1]: Bygdehistorie. Krødsherad kommune, 1976. Tilgjengelig på nb.no.

Punsvik, T. og Frøstrup, J.C. (red.), 2016: Fjellets nomade - villreinen. Friluftsforlaget, 2016.

Punsvik, Tor, 2019: Konsekvensutredning villrein - utkast til Regionalplan Norefjell Reinsjøfjell. Punsvik Naturforvaltning Rapport 1/2019. Tilgjengelig pdf her.

Reimers, Eigil, 1981: Storviltet. Landbruksforlaget, Oslo, 1981. Bok tilgjengelig på nb.no.

Reimers, E., 1989: Villreinens verden. Aschehoug, Oslo, 1989. Bok tilgjengelig på nb.no.

Reimers, E., 1992: Reinen i Norefjellområdet. I "Villreinen", 1992, s. 4-6. Hefte tilgjengelig på villrein.no.

Reimers, E. og Svela, S., 2002: Vaktsomhetsadferd hos villrein i Rondane Nord og rein med tamreinbakgrunn i Norefjell-Reinsjøfjell. I "Villreinen", 2002, s. 97-99. Hefte tilgjengelig på villrein.no.

Reimers, E., 2005: Villreinstammen i Norefjell-Reinsjøfjell. I "Villreinen", 2005, s. 92-94. Hefte tilgjengelig på villrein.no.

Reimers, E., 2010: Virkningen av jakt på villreinens frykt og fluktatferd i Norefjell-Reinsjøfjell. I "Villreinen", 2010, s. 109-111. Hefte tilgjengelig på villrein.no.

Reimers, E., 2012: Områdereguleringsplan for Gulsvikfjellet kontra villrein. Uttalelse til Flå kommune datert 26/8-2012. Lastet ned fra Flå kommunes hjemmeside.

Reimers, E., Røed, K.H. and Colman, J.E., 2012: Persistence of vigilance and flight response behaviour in wild reindeer with varying domestic ancestry. Journal of Evolutionary Biology, 25: 1543-1554.

Reimers, E., Røed, K.H. og Colman, J.E., 2013: Blir villrein med tidligere tamreinpåvirkning mer sky med årene? I "Villreinen", 2013, s. 49-52. Hefte tilgjengelig på villrein.no.

Reimers, E., 2014: Lat og fet - nervøs og slank. I "Villreinen", 2014, s. 19-21. Hefte tilgjengelig på villrein.no.

Reimers, E., 2018: Våre Hjortedyr. Solum Bokvennen Forlag, Oslo, 2018.

Rolandsen, C.M. m.fl., 2023: Klassifisering av 14 ikke-nasjonale villreinområder etter kvalitetsnorm for villrein. Første klassifisering – 2023. NINA Rapport 2372. Norsk institutt for naturforskning.

Røgeberg, B., 1985: Seterliv på Tova. I Drammen og Oplands Turistforenings Årbok 1984. Drammen, 1985.

Skogland, T., 1994: Villrein: fra urinnvåner til miljøbarometer. Teknologisk forlag, Oslo, 1994. Tilgjengelig fra nb.no.

Stange, E., Gundersen, V., Simensen, T. & Frassinelli, F., 2024: Ferdsel fra hytter i villreinområdet Norefjell-Reinsjøfjell: Analyse av Strava data, villreinens arealbruk og tomtereserve. NINA Rapport 2462. Tilgjengelig fra Norsk institutt for naturforskning.

Sveen, Hans Akeleye, 2024a: Med tusen rein til Norefjell og Reinsjøfjell. I Fjuken, lokalavisa for Ottadalen, 31. mars 2024. Tilgjengelig bak betalingsmur her.

Sveen, Hans Akeleye, 2024b: Historia om Norefjell Tamreinlag A/L 1954-69: Med tusen rein - frå Lesja til Norefjell og Reinsjøfjell. Illustrert hefte utgitt privat, 48 sider, 2024. Tilgjengelig fra forfatteren.

Aabø, K., 2009: Tamreindrift på Norefjell 1954-1968. I "Under Norefjell", lokalhistorisk skrift for Krødsherad, Sigdal og Eggedal, 1-2, 2009. Transkript her.

Åpne historiske avisartikler fra Nasjonalbiblioteket (kronologisk):

Artikler fra da tamreindriften startet på 50-tallet: Artikler fra årene Norefjell Tamreinlag drev:

"Villreinstamme på Norefjell? Grunneierne interessert i en rest etter tamreinlag." Drammens Tidende og Buskeruds Blad 14. februar 1970.02.14, s. 2.

"Viltdirektoratet kan ikke tilrå en villreinstamme på Norefjell." Drammens Tidende og Buskeruds Blad 31. mars 1971, s.14.

Artikler fra 1982 i forbindelse med et forslag om ny tamreindrift:

Artikler i forbindelse med etableringen av Norefjell-Reinsjøfjell villreinområde i 1992:


Side skrevet av og (der ikke annet angitt) fotos av Harald Schyberg, .